Om du älskar friterad mat men är orolig för din hälsa finns det ett alternativ som kan vara den perfekta lösningen. Frityrkokaren, eller den fettfria fritösen, är en köksutrustning som gör att du kan njuta av smaken från dina favoriträtter utan att använda en massa olja. Nutritionisten Julia Zumpano från Cleveland Clinic bekräftar att fritering i en sådan apparat är ett hälsosammare alternativ som tar bort behovet av tillsatta fetter.
Hur fungerar frityrkokaren?
Även om namnet kan antyda något annat, steker inte fritösen i traditionell mening . Apparaten fungerar genom att cirkulera varm luft, vilket gör maten krispig på utsidan och mjuk på insidan. Den fettfria fritösen är mångsidig, så du kan förbereda en mängd olika livsmedel i den – från pommes frites till grytor till kyckling. På plussidan använder den mycket mindre olja för stekning än traditionell bearbetning.
Fördelar med luftfrysern
Den fettfria frityrkokaren erbjuder många fördelar. Först och främst gör det att du kan minska kaloriinnehållet i din mat avsevärt, eftersom endast en matsked olja behövs för att förbereda dina rätter. Och man bör komma ihåg att även hälsosamma fetter, som olivolja eller avokadoolja, innehåller ett riktigt högt antal kalorier. Att använda en frityrkokare kan minska kaloriinnehållet i rätter med upp till 80 procent.
Dessutom kan friterade livsmedel också innehålla mycket transfetter. Transfetter är delvis hydrerade oljor (flytande fetter i fast form, t.ex. vegetabiliskt fett), som kan höja LDL-kolesterolet (det ”onda” kolesterolet) och öka risken för hjärtsjukdomar, stroke och diabetes.
Om du använder en fettfri fritös minskar dessutom mängden akrylamid, en kemikalie som bildas vid stekning i höga temperaturer och som kan ha negativa hälsoeffekter.
En studie visade att en fritös kan minska mängden akrylamid med 90 procent. Det är dock viktigt att komma ihåg att det fortfarande finns vissa (om än mycket små) mängder akrylamid i mat som tillagats i en fritös.
Är en fettfri fritös säker?
Även om den fettfria fritösen är ett hälsosammare alternativ är det inte helt riskfritt att använda den.
Studier visar att kolesteroloxidationsprodukter (COP) kan bildas när fisk tillagas i en fritös, vilket kan vara förknippat med en ökad risk för hjärtsjukdomar och cancer. Värt att nämna är också polycykliska aromatiska kolväten (PAH), som är cancerframkallande ämnen som bildas som ångor när mat tillagas vid höga temperaturer.
Riskerna med att använda en fettfri fritös är dock mycket lägre än de som är förknippade med till exempel traditionell fritering av livsmedel.
Du kanske också har funderat på om fritösen avger strålning. Till skillnad från en mikrovågsugn, som använder strålning för att värma maten, genererar en fettfri fritös värme från en fläkt och fördelar den runt maten som en konvektionsugn. Den avger därför inte någon strålning.
En fettfri fritös kan vara ett hälsosammare alternativ, men det är värt att komma ihåg att hälsosam matlagning också beror på vad du lägger i den. Det är inte apparaten som magiskt kommer att förvandla ohälsosamma ingredienser till hälsosamma måltider. Nutritionisten Julia Zumpano rekommenderar att man ser fritösen som ett verktyg för att göra hälsosam mat mer aptitlig.