Bubbelplast, som oftast används för att skydda ömtåliga föremål, kan visa sig vara en oumbärlig allierad i trädgården. När temperaturen börjar sjunka kommer detta oansenliga material att effektivt skydda dina växter från vinterkylan och skadedjursangrepp. Ta reda på hur du kan använda bubbelplast i praktiken och ta hand om din trädgård med en uppfinningsrikedom som ingen trädgårdsmästare skulle skämmas för.
I de flesta fall använder vi bubbelplast för att skydda föremål från stötar, repor och slag. Det används ofta när man packar glas, keramik, elektronik eller möbler för att ge dem ett extra lager av skydd. Intressant nog används det också inom trädgårdsodling.
Varför är bubbelplast effektivt?
Bubbelplast är ett material som är fyllt med små luftbubblor som fungerar som en naturlig värmeisolator. Tack vare sin struktur skyddar den växterna från frost, begränsar plötsliga temperaturfluktuationer och förhindrar frostbildning på känsliga växtdelar. Till skillnad från agro-fleece finns bubbelplast ofta redan i våra hem, vilket gör det till en ekologisk och ekonomisk lösning.
Materialet är särskilt lämpligt för frostkänsliga växter – t.ex. hortensior, magnolior, rododendron eller unga rosor. Det kan också användas för krukväxter, som övervintrar på balkonger eller terrasser. Genom att linda in krukorna och de gröna delarna i folie minskar du risken för att de ska frysa.
Hur packar jag in växter i bubbelplast?
Om du vill skydda dina växter effektivt mot vintern ska du börja med att förbereda dem. Ta bort torra blad, vissna blommor och kontrollera att växten är frisk. Vattna den lätt dagen innan så att den har rätt fuktnivå, men undvik att övervattna, eftersom det kan leda till att den ruttnar under folien. Klipp till bubbelplast i rätt storlek och kom ihåg att bubblorna ska vara vända mot växten.
När du slår in växten, börja från krukan och var särskilt uppmärksam på rötterna – du kan också täcka jorden med mulch, t.ex. bark eller halm. Slå sedan försiktigt in de ovanjordiska delarna av växten, utan att dra åt folien för mycket för att låta luften flöda fritt. Fäst filmen med garn eller elastiska band och se till att inte skada skotten.
Kontrollera skyddet regelbundet under vintern, särskilt efter hård frost eller snöfall. På varmare dagar, luta filmen för att förhindra kondens. Ta bort skyddet gradvis på våren så att växten kan vänja sig vid temperaturförändringarna. Om du låter den vara på för länge kan det leda till överhettning av växten och fuktansamlingar, vilket främjar svamp- och mögeltillväxt.
Bubbelplast som barriär mot skadedjur
Skydd mot frost är inte den enda användningen av bubbelplast i trädgården. Den har visat sig vara en effektiv barriär mot skadedjur som larver och sorkar, som skadar växternas rotsystem. Hur skyddar du dina blomsterrabatter och grönsaksland?
Sprid bubbelplast runt dina blomsterrabatter som en barriär. För större effektivitet kan bubbelplasten grävas ner några centimeter i marken så att skadedjur inte kan komma förbi den. Du kan också använda den för att skydda blomlökar. Lägg helt enkelt lökarna i perforerade påsar med bubbelplast innan du sätter dem i jorden.
Ett ekologiskt förhållningssätt till trädgården
Användningen av bubbelplast i trädgården är också en blinkning till ekologin. Istället för att kasta bort materialet när du får det kan du ge det ett andra liv. Det är ett praktiskt sätt att minska avfallet och stödja din trädgård på samma gång.
Om du inte har bubbelplast kan du överväga att använda andra isolerande material som t.ex:
- gamla filtar,
- korrugerad kartong,
- jutesäckar.
Dessa lösningar hjälper också till att skydda dina växter från kyla, även om de kan vara mindre effektiva mot skadedjur.