Disksvampen är ett populärt köksredskap. Tyvärr är den en grogrund för bakterier. Ett annat verktyg är mycket mer hygieniskt.
Alltid lite fuktig och täckt av matrester sitter den vid kanten av diskbänken: den gamla disksvampen. Experter varnar för att alla som fortfarande använder den för att diska kan bli smittade av otäcka bakterier. De rekommenderar att man använder en diskborste i stället – av flera skäl.
Bort med händerna från svampen – alternativet har en avgörande fördel
Även om svampen kan rengöras regelbundet med enkla knep, bör den bytas ut senast efter en vecka, enligt det tyska federala institutet för riskbedömning (BfR). Om du också har använt den för att torka bort kött- eller fiskrester från köksbänken är det bäst att kasta svampen omedelbart. Enligt en studie från Norge överlever patogener som salmonella och campylobacter i många svampar i mer än sju dagar.
Dessa bakterier kan orsaka symtom som diarré, huvudvärk och kräkningar. Men oavsett om det är en ny tvättsvamp eller om den är nyrengjord varnar forskarna för att bakterierna återvänder efter ett tag. De föreslår därför ett enkelt alternativ: ”Använd borstar i stället för svampar när du diskar”, skriver de i sin studie.
Är diskborstar bättre än tvättsvampar? Forskarna ger fyra skäl till varför
Forskarna från Norge ger fyra goda skäl till varför en borste är mer hygienisk i köket än en svamp:
- Borstar torkar snabbare: det finns en lägre risk för att farliga patogener som salmonella och campylobacter överlever i dem.
- Diskborstar har handtag: Detta är anledningen till att dina händer inte kommer i kontakt med vattnet. Konsumenterna kan använda varmare vatten och rengöra disk och bestick bättre.
- Dina händer förblir rena: Om du använder en borste håller du dina händer någorlunda rena. Detta innebär att patogener inte överförs från borsten till huden i första hand – och sedan hamnar på slemhinnorna.
- Lättare rengöring: Det är lättare att hålla diskborstar rena i diskmaskinen än en tvättsvamp.
Så här använder och rengör du din diskborste i köket
När du har diskat bör du förvara borsten så att den kan torka helt. Detta förhindrar att bakterierna multipliceras på den. Det gör du genom att placera borsten på en torr och ren plats, ställa upp den med en sugkopp eller, bäst av allt, hänga upp den.
Men diskborstar måste också rengöras någon gång. Det bästa sättet att göra det på är helt enkelt att stoppa dem i diskmaskinen. Vid en temperatur på över 60 grader Celsius dödas bakterierna under sköljcykeln. Viktigt: ta bort eventuella matrester från borsten i förväg.
Om borsten inte tål maskindisk eller om du inte har någon diskmaskin, kan du helt enkelt skölja borsten under varmt vatten. Om rengöringsverktyget är tillverkat av trä kan du regelbundet lägga det i vinäger i en timme för att desinficera det. Vinägern dödar bakterier och tar bort lukter.
Använd en diskborste i köket endast för en uppgift
I allmänhet bör diskborsten – precis som svampen – inte användas för olika uppgifter i köket. Till exempel bör diskborsten endast användas för disk och en trasa för ytor. Forskarna rekommenderar också i studien att man i allmänhet torkar bort köttsaft med en kökshandduk.
Men även med god vård bör diskborstar bytas ut regelbundet. Detta är särskilt viktigt när borsten börjar bli sliten eller när borsten börjar avge en obehaglig lukt. På så sätt säkerställs att inget står i vägen för en god hygien i köket.