Släng inte dina gamla blomkrukor – de här återvinningstipsen är värda sin vikt i guld

av Luca

Som insektshotell på hösten eller som stöd för tomater på våren: dessa upcycling-tips ger blomkrukor en ny praktisk innebörd.

Varje år samlas högar av blomkrukor i plast som hamnar i hem och trädgårdar tillsammans med nya växter. När de tömts på sitt innehåll kan de slängas i den gula påsen. För att undvika detta plastavfall kan du också återvinna krukorna i trädgården på ett mycket praktiskt sätt. Med dessa upcycling-tips sparar du pengar och skyddar dina växter mot skadedjur och kyla.

Sju upcycling-idéer för gamla krukor

YouTube-trädgårdsbloggen GrowVeg ger tips om alternativa sätt att få ut det mesta av gamla växtkrukor:

  • Insektshotell: fyll en blomkruka med naturliga, torra material som ihåliga stjälkar, till exempel bambubitar, med torkade löv, halm, mossa, pinnar och barkbitar. Det är viktigt att allt ligger i nivå med krukans kant och att inget sticker ut. Kläm fast insektshotellet ordentligt i en buske. Nu kan djuren flytta in på hösten, övervintra och bekämpa skadedjuren igen på våren.
  • Öronmyggfälla: Öronmyggor är nyttiga insekter, men de kan också knapra på unga skott och blomblad. För att hålla dem borta från rabatten kan du flytta dem genom att fylla en kruka med halm, locka till dig öronvivlarna och flytta dem.
  • Skydd för unga växter: Skär av botten på krukorna. På så sätt får du en liten växtkrage för unga plantor – särskilt praktiskt i början av säsongen när det fortfarande är lite svalt. Sätt den helt enkelt över plantan och tryck ner den lite i jorden. Detta skyddar mot sval vind, öronvivlar, skogslöss och till viss del även sniglar.
  • Stöd för tomater: Större bottenlösa krukor är idealiska som extra stöd för tomater. Du kan placera dem på marken och sedan plantera den unga växten i dem. Detta gör att tomaten kan bilda ytterligare rötter på stammen och förankra dem väl. Den stöds och får därmed mer näringsämnen och fukt – bevattningsvattnet samlas också bättre.
  • Jordbesparande åtgärd: Större krukor kräver en stor mängd planteringsjord, som väger mycket och är dyr. Denna mängd kan minskas genom att placera en mindre kruka upp och ner för grönsaker med grunda rötter, t.ex. sallad, eller frukt, t.ex. jordgubbar. Då fylls jorden på, men det tomma utrymmet i botten utelämnas automatiskt.
  • Hållare för verktyg: Krukorna är också praktiska förvaringsbehållare för små föremål som sekatörer, etiketter, pennor eller garn. Fäst den helt enkelt på en lämplig plats, t.ex. ett växtbord, så har du alltid verktygen till hands.
  • Barriär mot rötterna: Snabbväxande växter som t.ex. mynta kan hållas i schack med hjälp av krukor: Placera helt enkelt växten i en gammal kruka (eller hink) och gräv ner den i jorden så att endast kanten sticker upp ur marken. På så sätt förhindras att rötterna sprider sig för långt ner i jorden.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar