Träverktyg, som skedar eller skärbrädor, är mycket användbara i köket, men det är viktigt att rengöra dem regelbundet eftersom deras egenskaper underlättar ansamling av bakterier och baciller.
När man lagar mat i köket är hygien och säkerhet viktiga aspekter att tänka på så att alla steg utförs på rätt sätt. Från att rengöra köksredskap efter varje användning till att vänta tills de är helt torra innan de förvaras i sina lådor, är det viktigt att vidta förebyggande åtgärder för att undvika matolyckor.
Genom att rengöra dem regelbundet på ett särskilt sätt kan man eliminera risken för kontaminering av dessa köksredskap. Här är ett tips för rengöring och desinficering av träredskap som hjälper till att upprätthålla hygien och säkerhet i köket.
Material som behövs för att rengöra och desinficera träredskap
Grundlig desinficering av träredskap är viktigt för att hålla dem i perfekt skick inför nästa användning. På så sätt är det viktigt att desinficera dem då och då för att ha ett rent och säkert kök. För att göra detta behövs följande material:
- Vit rengöringsvinäger
- Grovt salt
- Citronsaft
- vatten
- Stor kastrull
- Skursvamp med svamp
Tricket för att rengöra och desinficera träredskap
För att effektivt rengöra köksredskap i trä måste du följa en rad enkla steg för att ta bort alla bakterier och bakterier som kan ha samlats på insidan av dina köksredskap.
- Börja med att skrubba redskapen med varmt vatten och milt rengöringsmedel för att ta bort eventuella matrester som fastnat på ytan av redskapen. Skölj sedan redskapen och torka av dem med en ren trasa för att se till att det inte finns några matrester kvar.
- Fyll sedan en kastrull med lika delar vit rengöringsvinäger och varmt vatten och låt blandningen koka upp. Sänk ner alla träredskap som läggs i i minst 10 minuter. Detta hjälper till att desinficera och döda alla bakterier, även om blötläggning för länge kan skada materialet, så ta bort det när det är möjligt.
- För att desinficera trä, koka upp en blandning av lika delar vit vinäger och vatten och lägg ner redskapen i den. Getty Images
- Strö sedan grovt salt över alla redskap och använd en halv citron för att gnugga varje yta. Denna blandning hjälper till att ta bort rester, exfoliera verktygen, desinficera och deodorisera dem. Låt blandningen verka i 5 minuter innan du sköljer.
- Skölj slutligen verktygen med varmt vatten för att avlägsna citron- och saltresterna och lufttorka dem noggrant, se till att ingen fukt finns kvar, eftersom otillräcklig torkning kan leda till ytterligare oförutsedda problem som mögel och mjöldagg.
Ytterligare tips
Tricket för att rengöra och desinficera träredskap är effektivt för att sanera alla dessa verktyg och upprätthålla ett säkert utrymme i hemmet. Även om det inte bör utföras dagligen är det viktigt att använda metoder som denna ungefär var tredje vecka, när dålig lukt eller mycket synliga fläckar börjar dyka upp.
Dessutom är det lämpligt att förvara dessa föremål på torra, väl ventilerade platser för att undvika ansamling av fukt, vilket allvarligt skadar trä och främjar spridningen av mögel och bakterier.