I butikerna finns det mjölk med olika fetthalt. Det finns allt från helmjölk 0 procent, lättmjölk 1,5 procent, helmjölk 3,2 procent eller till och med en speciell juniormjölk på 3,8 procent. Vilket är hälsosammast? Det finns inget entydigt svar på den frågan, eftersom allt beror på vårt hälsotillstånd och våra behov.
Personer som är överviktiga och lider av hjärtsjukdomar eller högt blodtryck bör välja mjölk med mindre fett. För dem skulle 1,5 procent vara ett bättre val. Om du å andra sidan är underviktig eller undernärd är det bättre att välja en mjölk med högsta möjliga fetthalt.
Till att börja med är det värt att korrigera en myt. Skummjölk är inte bara vatten. Den innehåller värdefullt protein och kalcium. Däremot innehåller den mindre av vitaminerna A och D och upptaget av dem är dåligt på grund av bristen på fett. Genom att dricka 0-procentig mjölk kan vi därför inte utnyttja dess potential fullt ut.
Barn bör välja fullfet mjölk om det inte finns någon annan medicinsk indikation. För seniorer är däremot mjölk med lägre fetthalt ett bättre val i de flesta fall. Naturligtvis beror allt på den specifika situationen och hälsotillståndet. Det är dock viktigt att äldre personer dricker mjölk eller mjölkprodukter.
Vad istället för mjölk för seniorer? Det finns ett alternativ
Protein, kalcium, magnesium, kalium, B-vitaminer och D-vitamin är alla ämnen som finns i mjölk och mjölkprodukter. Tyvärr finns det en oroande trend mot att begränsa mejeriprodukter bland seniorer, vilket kan få negativa konsekvenser för deras hälsa.
Om man inte tycker om mjölk eller får magproblem efter att ha druckit mjölk kan det vara bra att byta ut den mot något som är lika värdefullt, men lättare att smälta.
Fermenterade mejeriprodukter som kefir, kärnmjölk, naturell yoghurt, ost eller ostmassa är inte bara en källa till värdefulla näringsämnen utan också till probiotika. Dessa nyttiga mikroorganismer bosätter sig i vår matsmältningskanal och ger hälsofördelar. Dessutom kan probiotika skydda mot sjukdomar, stödja immunförsvaret och till och med minska risken för att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar.
Bland det stora utbudet av mejeriprodukter förtjänar yoghurt särskild uppmärksamhet. Den innehåller koncentrerade mängder kalcium och protein, vilket gör den till en exceptionellt värdefull ingrediens i äldres kost. För dem med laktosintolerans är det viktigt att notera att laktos bryts ned under jäsningen, vilket gör den lättare att smälta.
Processen med mjölksyrajäsning bidrar till strukturella förändringar i mejeriprodukter, vilket i kombination med verkan av probiotisk mikroflora ger hälsofördelar. Dessa produkter förtjänar en permanent plats i äldres kost, vilket stöder deras hälsa och välbefinnande.