Ingen mer is i frysen: tre enkla huskurer som verkligen fungerar

av Luca

Med tiden bildas det mycket is i frysen, vilket minskar det tillgängliga lagringsutrymmet och ökar elförbrukningen. Det finns dock enkla huskurer för att bromsa isbildningen.

Varför bildas det is i vår frys? Varje gång frysen öppnas kommer varm luft in och det bildas fukt. Så snart denna kyls av förvandlas den till is. Detta leder till högre energiförbrukning på lång sikt och därmed till stigande elkostnader.

Experter rekommenderar därför att man avfrostar frysen två gånger om året för att förhindra att is bildas. Men vad gör man om frysen redan kort efter avfrostningen blir isig igen? Här får du några tips.

3 huskurer för att förhindra snabb isbildning

Varför bildas det egentligen is i frysen? När frysen öppnas tränger varm luft in och fukt bildas. Så snart denna kyls ned förvandlas den till is. Med tiden leder detta till ökad energiförbrukning och därmed högre elkostnader. Därför rekommenderas att man avfrostar frysen två gånger per år för att förhindra att is bildas. Men vad gör man om frysen blir isig igen strax efter avfrostningen? Här är några användbara tips.

Baking soda

För att minska isbildningen i frysen kan du använda ett beprövat husråd: bikarbonat, som finns på apotek eller stormarknader. Baking soda förhindrar att fukt snabbt ansamlas i frysen. Så här använder du det:

  1. Avfrosta först och rengör frysfacket noggrant.
  2. Häll två matskedar bakpulver på en fuktig trasa och torka noggrant av frysfackets innerväggar med den. En praktisk bieffekt: Baking soda neutraliserar obehagliga lukter. Det hjälper också mot envis svettlukt i kläder och är ett bra rengöringstips från mormor för badrummet. Baking soda fungerar också mot smuts i ugnen.
  3. Viktigt: När du torkar av frysfacket, undvik gummitätningarna till varje pris, eftersom bakpulver kan skada dem.

Tips: Vid rengöring med bakpulver rekommenderas att du bär hushållshandskar, eftersom Baking soda kan irritera känslig hud och ha en aggressiv effekt.

Matolja

Om du inte har något bakpulver hemma är matolja också lämpligt för att förhindra att is bildas. För att göra detta kan du droppa några droppar av oljan på en fuktig trasa och torka rent frysfacket.

Glycerin

Glycerin är en annan alternativ metod för att förhindra att is bildas snabbt i frysfacket.

Ett annat sätt att förhindra att det snabbt bildas is i frysfacket är att använda glycerin. Efter att frysfacket har rengjorts noggrant kan du blöta en trasa med glycerin och torka av alla innerväggar. På grund av glycerinets egenskaper, som har en lägre fryspunkt än vatten, tar det mycket längre tid för is att bildas på ytorna igen. Om det ändå bildas isplattor efter ett tag gör det tunna glycerinskiktet att de är mycket lättare att ta bort än tidigare när de tinar igen.

Så här avfrostar du frysfacket på rätt sätt

Förberedelser: Innan du börjar avfrostningen bör du tömma kyl- och frysfacket helt och hållet. Frysta livsmedel kan förvaras tillfälligt i en separat frys- eller kylväska. Koppla sedan bort apparaten från strömförsörjningen.

Påskynda avfrostningsprocessen: Placera en stor skål med varmt vatten i frysfacket för att smälta isen snabbare. Överflödigt smältvatten kan samlas upp i en skål eller på ett bakplåtspapper.

Under avfrostningen: Placera vid behov några kökshanddukar eller handdukar i närheten av frysen eller kylskåpet så att du snabbt kan torka upp överflödigt avfrostningsvatten. Avfrostningsprocessen tar vanligtvis cirka två timmar.

Torkning och förebyggande åtgärder: När frysfacket har avfrostats helt torkar du av innerväggarna med en handduk och rengör dem sedan noggrant med en fuktig trasa. För att förhindra att is bildas snabbt kan du behandla frysfackets innerväggar med bakpulver, matolja eller glycerin (se ovan). Avsluta processen genom att återansluta apparaten till strömförsörjningen.

Förvaring: Lägg tillbaka maten i kylskåpet och frysen. Om du är osäker på hur du bäst förvarar vissa livsmedel kan du hitta tips i våra hushållstips: Så förvarar du mat i kylskåpet på rätt sätt. Observera också att vissa livsmedel aldrig ska förvaras i kylen. Om du vill bunkra upp med förnödenheter kan du också förvara dessa 5 livsmedel väl. Vi har också några knep för hur du får maten att hålla längre.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar