Vissa människor föredrar att undvika den vita kärnan mellan skalet och själva frukten när det gäller citrusfrukter. Men är det verkligen nödvändigt?
När du har tagit bort skalet från mandarinerna finns det två alternativ: du kan äta den vita kärnan mellan skalet och själva frukten, eller också kan du ta bort den. Oroa dig inte: den vita resten på fruktköttet är faktiskt hälsosam och kan ätas utan att tveka, enligt konsumentrådgivningen i Bayern. ”Den vita hinnan mellan skalet och frukten innehåller lika mycket C-vitamin som själva fruktköttet”, förklarade Silke Noll, näringsexpert vid Bayerns konsumentrådgivningscenter, i den tidigare rapporten.
Bör man äta det vita skalet på mandariner?
Det vita lagret, som också kallas mesokarp, består huvudsakligen av fibrer, enligt rapporten. Och detta främjar i sin tur mättnad och hjälper matsmältningen. De vita filamenten innehåller också fytokemikalier som flavonoider.
Flavonoiderna ”stärker immunförsvaret och har en antioxidativ effekt”, skriver Oekotest.de bland annat. C-vitamin, fibrer och de ovannämnda flavonoiderna finns i det vita skalet på mandariner och apelsiner. Om du vill göra något bra för din hälsa är det bara att äta den vita märgen på citrusfrukterna, och därför är slutsatsen densamma här.
Men skala mandariner eller apelsiner
På grund av den något bittra smaken kanske vissa människor fortfarande föredrar att undvika det vita skalet på mandariner eller apelsiner. Själva citrusskalet ska alltid tas bort. ”Eftersom konventionella produkter ofta innehåller rester av bekämpningsmedel bör du tvätta frukten med varmt vatten innan du skalar den och sedan tvätta händerna noga efter att du har skalat den”, står det i artikeln på Oekotest.de. ”Ekologisk frukt är å andra sidan inte alls eller nästan inte alls förorenad.