Många använder sällan denna olja. Den sänker kolesterolet, är bra för magen och levern

av Luca

Den är känd för sitt enorma innehåll av C-vitamin. Den är rik på vitamin E och karotenoider och konsumeras gärna i form av konserver – sylt, konserver eller juice. Men inte många vet att olja också extraheras från den, både från fröna och fruktmassan. Vilka egenskaper har havtornsolja? Hur använder du havtornsolja? Vi förklarar.

Havtorn – vad är det?

Havtorn (havtorn) är en buske eller ett lågt träd i olivfamiljen. I sitt naturliga tillstånd förekommer den i Europa och Asien, främst på fuktiga platser, oftast nära floder, och i Polen längs Östersjöns kustlinje. Den bär små, gula, orange eller röda frukter (beroende på sort), som innehåller många värdefulla biologiskt aktiva föreningar. Tack vare dessa används havtornsfrukterna inom livsmedelsindustrin (havtornskonserver, en riktig vitaminbomb, blir alltmer populära), kosmetika och läkemedel. Havtorn har varit under partiellt skydd i Polen sedan 2014.

Vad innehåller havtorn?

Varje del av växten har en unik kemisk sammansättning av hälsofrämjande betydelse. Både frukten och fröna eller bladen används som medicinsk råvara. Mest uppmärksamhet riktas dock mot frukten, som utmärker sig för sitt mycket höga vitamininnehåll.

Havtornsfrukt är rik på vitamin C. Man uppskattar att vitamin C-innehållet i genomsnitt är 600 mg/100 g frukt, även om vissa sorter har ännu mer. Viktigt – när det gäller havtorn har C-vitamin en hög beständighet och är inte särskilt känslig för värmebehandling.

Havtorn innehåller också vitamin E (10 mg/100 g frukt), B-vitaminer (den innehåller också mer av dem än andra populära frukter), vitamin K och magnesium, kalium, kalcium eller järn. Bland annat är karotenoider, kraftfulla antioxidanter, ansvariga för fruktens orange färg . På tal om antioxidanter innehåller havtorn också polyfenoler, som ger den sin karakteristiska syrliga smak.

Havtornsolja – vad är det?

Havtorn hör till olivfamiljen, en växtfamilj som kännetecknas av att det finns fett i både fröna och fruktköttet. Havtornsolja anses vara en av de mest värdefulla vegetabiliska oljorna. Detta beror på att den är en rik källa till mättade och omättade fettsyror, steroler samt tokoferoler. Mängden värdefulla komponenter i en viss produkt beror bland annat på fruktens mognad, var den finns, när den skördades, om den extraherades från fruktkött eller frön och pressningsmetoden. Oljan från frukten innehåller t.ex. mer karotenoider och tokoferoler och mindre omättade syror.

Havtornsolja är tjockflytande, har en karakteristisk smak, lukt och färg – intensiv, mörkorange – som beror på det höga karotenoidinnehållet. Det är en högt värderad produkt inom läkemedels-, livsmedels- och kosmetikaindustrin.

Egenskaper hos havtornsolja

Havtornsolja kännetecknas av sin gynnsamma fettsyrasammansättning och höga halt av fytokemikalier. Det är på grund av dessa som den används vid framställning av kosmetika och kosttillskott.

I havtornsoljans sammansättning hittar vi mättade, enkelomättade och fleromättade fettsyror. När det gäller fröolja är dessa huvudsakligen linol-, α-linolen-, olje-, palmitin- och stearinsyror. Den olja som utvinns ur fruktköttet består däremot huvudsakligen av palmitolsyra, oljesyra och palmitolsyra.

Experter uppmärksammar förekomsten av palmitoleinsyra (omega-7). Den finns i oljan från havtornsfruktköttet och inte i havtornsfröolja eller andra vegetabiliska oljor. Det är en viktig ingrediens för bland annat huden, eftersom den stimulerar de regenerativa processerna i epidermis och främjar sårläkning.

Havtornsolja kan appliceras utvärtes. Den har en antibakteriell effekt, påskyndar läkningen av aknesår och förebygger ärrbildning. Den stöder behandlingen av eksem, atopisk dermatit. Det förhindrar bildandet av rynkor, minskar deras synlighet, förbättrar hudtonen. Studier har visat att havtornsfröolja också förhindrar de negativa effekterna av UVA- och UVB-strålning.

Havtornsolja kan också drickas direkt från skeden eller tillsättas i maten. När den används invärtes har den en positiv effekt på matsmältningskanalens funktion och främjar bland annat regenerering av magslemhinnan. Det anses vara ett bra val för levern , eftersom det är en källa till föreningar som kan användas för att förebygga och behandla leverskador som orsakas av alkoholmissbruk, dålig kost eller metaboliska störningar. Vid gastrointestinala sjukdomar är det dock tillrådligt att konsultera en läkare om användningen av oljan. Kontraindikationer för användning av havtornsolja är t.ex. pankreatit och akut hepatit.

Havtornsolja är också bra för det kardiovaskulära systemet – bland annat sänker den kolesterolnivåerna och förhindrar bildandet av blodproppar. Den tillskrivs också egenskaper mot cancer.

Hur använder man havtornsolja?

Som nämnts är havtornsolja lämplig för att dricka och även som livsmedelstillsats, men den bör användas kall, t.ex. i sallader, sallader, som topping för grillade grönsaker, bröd etc. Det rekommenderas att konsumera från några droppar till en tesked om dagen (det är alltid värt att kontrollera vad tillverkaren rekommenderar).

Havtornsolja är också bra för hudvård – den kan tillsättas i krämer, lotioner. Den kan också användas på hår och hårbotten – tillsätt den i masker, balsam, använd den för hårolja (utöver andra oljor).

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar