Dess användning i köket har blivit nödvändig, men det är inte alla som utnyttjar den på bästa sätt.
Aluminiumfolie är ett viktigttillbehör i varje kök, och dess användbarhet sträcker sig långt bortom att slå in smörgåsar eller täcka tallrikar och brickor i ugnen. Tack vare dess förmåga att skydda livsmedel kan du hålla maten fräsch, både i och utanför kylskåpet.
Men få människor har funderat över varför aluminiumfolie har en matt och en blank sida. Och förutom att de båda sidorna av folien har olika nyanser är det bra att veta om det finns någon fördel med att använda den ena eller den andra.
I själva verket är denna skillnad mellan papperets två sidor inte en fråga om funktionalitet utan om tillverkning.
Under lamineringsprocessen passerar aluminiumfolierna genom valsar som minskar deras tjocklek. Och när två ark pressas samtidigt är det de sidor som är i kontakt med valsarna som får sin glänsande ton, medan de andra sidorna, som är i kontakt med ett annat aluminiumark, förblir matta.
På vilken sida ska maten förvaras
Det finns handledningar på nätet som rekommenderar att man använder den blanka sidan för varm mat och den matta sidan för kall mat. Men detta är en myt utan vetenskaplig grund, eftersom det inte finns någon skillnad i användningen av de olika sidorna av aluminiumfolien.
Experter försäkrar att båda sidorna fyller samma funktion och har samma konserverings- och skyddsegenskaper, oavsett matens temperatur. Det är dock sant att den blanka sidan reflekterar lite mer värme, men detta påverkar inte bevarandet av maten.
Specialister rekommenderar dock att aluminiumfolie inte används för att bevara sura eller salta livsmedel, eftersom långvarig kontakt kan orsaka en liten minskning av aluminium, vilket inte är bra för hälsan.
Aluminiumfolie bör inte heller användas i mikrovågsugnen, eftersom det är en metall som kan orsaka gnistor och skada den elektriska ugnen.
Vissa livsmedel behåller sin fuktighet bättre om de förpackas i aluminiumfolie.