Att tvätta är inte raketforskning. Faktiskt inte. Ändå gör många människor något fundamentalt fel när de tvättar. De väljer fel temperatur.
Sex professionella tips.
Att tvätta är en av de där vanliga hushållssysslorna som alla hatar. Man tappar koncentrationen för ett ögonblick och den där lilla strumpan som gömde sig i ett byxben har gett hela lasset en rosa ton – eller så passar partnerns favorittröja plötsligt familjens hund. Det var dumt!
Man skulle kunna tro att det är en konstform att tvätta. Tvätten måste sorteras i förväg, efter färg, material och hur smutsig den är. Rätt tvättmedel måste väljas och det optimala tvättprogrammet ställas in. Och om man har otur får man ändå en pappersnäsduk i slutändan.
Det är inte konstigt att många människor har problem med det besvärliga i att tvätta. Många gör helt enkelt fel. Den slutsatsen drar initiativtagarna till en kampanj som miljöskyddsorganisationen WWF har startat tillsammans med Procter & Gamble-koncernen. Vad är det rätta sättet att göra det på? Sex tips för bättre tvätt.
Vilket tvättmedel är det rätta
Om du älskar din tvätt använder du tre olika tvättmedel: ett för kulörtvätt, ett för allt-i-ett och ett för ulltvätt. Varför är det nödvändigt? Allt-i-ett-tvättmedel med blekmedel är särskilt kraftfulla – även mot fläckar. Men tvättmedlet ser också till att tvätten blir ljusare och tappar färg snabbare. Det är det bästa valet för vittvätt. Om du vill behålla färgen på dina kläder så länge som möjligt ska du använda ett kulörtvättmedel. Dessa har inga blekande komponenter. Det innebär också att den vita tvätten blir grå snabbare.
Enzymer, s.k. proteaser, används ofta i vanliga tvättmedel eftersom de fungerar bra mot proteinbaserade fläckar. Dessa enzymer är dock ett problem för ull och siden eftersom de även angriper animaliska fibrer. ”Silke som tvättas med tvättmedel som innehåller proteaser blir snabbt fult, ull blir matt. Enligt Warentest är det inte nödvändigt med specialtvättmedel för mörka textilier eller tvättmedel för fintvätt. Detta gäller även avhärdningsmedel: ”Moderna tvättmedel innehåller tillräckligt med avhärdningsmedel när de doseras korrekt enligt tillverkarens anvisningar.
Ju mer desto bättre? Varför du inte bör använda för mycket tvättmedel
Det finns ingen allmän regel för att bestämma den optimala mängden tvättmedel. Det beror på faktorer som mängden tvätt, hur smutsiga kläderna är, tvättmaskinens modell och så vidare. I princip är det dock tillräckligt att följa doseringsanvisningarna på förpackningen – ett bra tvättmedel får din tvätt ren med det.
Enligt Stiftung Warentest är det inte tillrådligt att använda tvättmedel för sparsamt eller att gå efter mottot ”ju mer desto bättre”. Om för lite tvättmedel tillsätts blir tvätten inte ordentligt rengjord. ”Om doseringen är för generös kommer miljön och din plånbok att lida”, kan man läsa på Stiftung Warentests webbplats. Detta beror på att mer blekmedel, enzymer, optiska vitmedel och fyllmedel skulle hamna i avloppsvattnet.
Varför en varm tvättemperatur är nonsens
Ju varmare, desto effektivare? Det är inte sant. Om tvätten är normalt smutsig finns det inget behov av att höja värmen. Ofta räcker det med 30 grader för att få bort smutsen ur kläderna. Detta beror på Sinner’s Circle. Enligt denna handlar det om samspelet: tid, temperatur, mekanik, kemi. Om en faktor minskar måste minst en annan öka för att balansen ska upprätthållas. Om temperaturen till exempel är lägre kan detta kompenseras med en längre tvättcykel.
Högre temperaturer är dock nödvändiga, t.ex. när blekmedel används. Enligt Stiftung Warentest är minimitemperaturen då 50 grader. En lägre tvättemperatur är inte bara bättre för miljön, utan också för plånboken. Miljöorganisationen WWF uppger att beroende på tvättmaskinens ålder kan man spara upp till 47 procent el genom att byta från ett 60- till ett 40-graders program. Och om du byter från 40 till 30 grader är det upp till 40 procent.
Så sorterar proffsen tvätten före tvätt
Tvätten sorteras traditionellt i tre kategorier: vitt, ljust och mörkt. Detta är oftast tillräckligt. Särskilt smutsiga kläder bör tvättas separat. Detta gäller även nya textilier som inte är färgbeständiga. Tillverkarens temperaturanvisningar bör också följas.
Så mycket för bakpulver och Co – vad hjälper verkligen mot fläckar
Ett ögonblicks ouppmärksamhet och så är den där – en fläck. Oavsett om det är rödvin, espresso eller gräs, bör den som vill få sina kläder fläckfria igen agera snabbt. När en fläck väl har torkat blir det knepigt. Den föraktfulla handtvålen visar sig vara ett bra första hjälpen-verktyg i Stiftung Warentests test. Förbehandling i kombination med kulörtvättmedel kan få bort många fläckar eller åtminstone reducera dem – till och med färskt rödvin hade försvunnit efter den efterföljande tvätten.
Handtvål var därför till och med mer effektivt än många högt ansedda huskurer. ”De fläckar som förbehandlats med salt, citron och bakpulver var fortfarande tydligt synliga efter tvätt”, enligt resultaten från Stiftung Warentest. Kraftiga rengöringsmedel som används som fläckborttagningsmedel fungerar också bra. De bör dock inte användas på färgade kläder, eftersom sådana tvättmedel innehåller blekmedel.
Kan man förhindra veckbildning när man tvättar kläder?
Det kan inte utrotas helt. Men tvätten skrynklar sig mindre om du tvättar den i ett skonsamt program i stället för i ett färgat program. Det är också bra om trumman inte är fylld till bristningsgränsen. Om det finns för mycket tvätt i maskinen utsätts textilierna för större påfrestningar och färgerna kan gnuggas bort mekaniskt. Produkttestarna rekommenderar därför också att du vänder ut och in på tvätten innan du tvättar den.