Vet du hur dina njurar påverkas av att äta apelsiner?

av admin

Denna frukt har många fördelar för matsmältningen, är en antioxidant, antiinflammatorisk på grund av dess vätskedrivande egenskaper och hjälper till att förbättra läkningen.

Under de senaste åren har det varit vanligt att se nyhetsrapporter om den frukt eller grönsak som innehåller mer C-vitamin än apelsinen, eftersom det är den produkt som traditionellt förknippas med detta fördelaktiga innehåll för organismen. Apelsiner från Valencia, en region som nu drabbats av DANA-katastrofen, är kända över hela världen. Under hösten kommer denna utsökta frukt att finnas i butikerna, liksom mandariner och andra citrusfrukter, som finns tillgängliga året runt tack vare växthus.

Förutom C-vitamin har apelsiner matsmältande, antioxidativa, antiinflammatoriska, vätskedrivande, läkande, anemiska, immunförsvarshöjande, blodsocker- och ”dåliga” kolesterolreglerande egenskaper och kan bidra till att förebygga vissa typer av cancer. Den ger näring åt huden och håller den frisk genom att ”arbeta” inuti kroppen. Detta beror på dess innehåll av flavonoider, kalium, betakaroten och fibrer.

Är det nyttigt att äta apelsiner?

Kalium, som också är mycket närvarande i bananer, är den faktor som gör dem mindre rekommenderade för en viss grupp människor: de som lider av njurproblem. Enligt den spanska livsmedelsstiftelsen (FEN) innehåller bananer 200 mg kalium per 100 g ätbar portion och 329 mg per portion (225 g).

Apelsiner består av 90 % vatten, så de bidrar också till att hålla njurarna återfuktade. Måttlig konsumtion är nyckeln i alla fall och bör vara minimal för den grupp som beskrivs (högst en bit per dag, antingen i frukt eller juice) och dessa människor kan leta efter apelsinintag i andra livsmedel som inte är rika på kalium.

För resten av befolkningen finns inte denna gräns, och i dessa fall måste vi helt enkelt vädja till rationell konsumtion: två bitar i frukt eller fyra i juice kan vara mer än tillräckligt för att få alla fördelar utan att löpa onödiga risker.

När det gäller apelsinjuice påpekar FEN att den innehåller mycket lite fibrer och färre vitaminer och mineraler än hela apelsiner, så det är bättre att dricka hela frukten färsk.

En studie av Dr Changzheng Yuan, professor i näringslära vid Harvard School of Public Health, visar också att regelbunden konsumtion av frukt, grönsaker och apelsinjuice har en betydande effekt på att förbättra en individs subjektiva kognitiva funktion (SCF). Hon ledde en studie där man analyserade kostvanorna hos 27 842 män med en medelålder på 51 år under 16 år.

Du kanske också gillar

1 Kommentar

Britt Marie Asplund 16.11.2024 - 16:39

Leave a comment

Svar

Leave a Comment