Hur ofta behöver du putsa dina fönster? Två gånger om året kanske inte är tillräckligt

av admin

Rena, blanka fönster är hemmets paradnummer, men det handlar om mer än så – det handlar om komforten med ljuset och värmen från solen som strömmar in, liksom nöjet att beundra landskapet utanför i all sin prakt utan ränder eller kondens som skär genom glaset. Rena fönster på vintern innebär också att det inte blir några svarta utfällningar på tätningar och lister. Undrar du hur ofta du behöver putsa dina fönster och hur du ska underhålla dem under riktigt kalla dagar? Här hittar du enkla tips för skinande rena fönster, även i mitten av januari, som du enkelt kan tillämpa i din vanliga rengöringsrutin.

Hur ofta behöver man putsa fönstren?

Om du inte bor i hjärtat av en stad där trafiken aldrig stannar behöver du inte ta fram fönsterputsningskitet varje helg. Det är dock värt att hålla ett öga på rengöringsfrekvensen så att rutorna skiner, smuts inte ansamlas så lätt och fönstren släpper in naturligt, varmt ljus även mitt i vintern, vilket ökar den termiska komforten i hemmet.

Å andra sidan är det också en förebyggande åtgärd att hålla glasen rena , eftersom fukt samlas på fönstren på vintern, kondens droppar av och svart, ohälsosam utblomstring bildas i karmhörnen och på tätningarna. Regelbundet underhåll av fönsterelementen, inklusive rengöring och dammsugning, ökar fönstrens livslängd, förbättrar energieffektiviteten, förlänger livslängden och underlättar den dagliga användningen.

Regelbunden rengöring, inklusive fönsterputsning, är det perfekta tillfället att kontrollera om komponenter som gångjärn, tätningar, beslag och fogar behöver repareras. Hur ofta ska jag putsa mina fönster? Många av oss använder tumregeln att putsa två gånger per år, men på våren och sommaren kanske det inte räcker med en enda rengöring av dammavlagringar, damm och fuktfläckar. Även på hösten, när vädret blir obehagligt igen, ger en engångsputsning av fönstren inte önskad framgång.

Undrar du hur du bäst putsar dina fönster på vintern? Undvik att putsa i kallt väder och rengör om möjligt fönstren från insidan med kallt vatten och en naturlig produkt och torka rutorna ordentligt. Foto: liudmilachernetska/123rf.com

För att effektivt avlägsna smuts och skräp som har satt sig på glaset och i fönstrets olika skrymslen och vrår, samtidigt som glaset hålls klart för att släppa igenom maximalt med solljus, är det värt att öka frekvensen till minst fyra gånger om året:

  • efter vintern, när frosten har gått och snön har smält,
  • på senvåren,
  • på sommaren under perioder av torka och värme avbrutna av åskväder,
  • runt mitten av hösten.

Lätt rengöring, som omfattar dammtorkning av fönsterbrädorna, avtorkning av den inre ramen med en fuktig trasa och tvätt och droppning av vattnet från rutorna, bör upprepas flera gånger i månaden, då kommer fönstren att skina som nya året runt.

Vad avgör hur ofta man ska putsa fönstren?

Hur ofta du faktiskt bör putsa dina fönster beror på flera faktorer. Det finns inget universalrecept för skinande fönster som alltid fungerar. Det beror på att fönstrens skick påverkas av flera olika faktorer, t.ex.

  • fönstertypen och karmens material,
  • insektsaktivitet under sommarsäsongen,
  • det lokala mikroklimatet och de vanligaste väderfenomenen,
  • förekomsten av träd och pollenväxter vars pollen avsätts på glasytan och i hörn och vinklar på fönsterkonstruktionerna och fönsterbrädorna,
  • Hårdheten hos det vatten som används för rengöring,
  • tätortens storlek, trafikvolymen och typen av vägar i närheten, t.ex. grus eller sand,
  • nivån på luftföroreningar som finns under hela året (smog).

Det är mycket lättare att rengöra plastelement som är täckta med ett lager av halt ytmaterial på vilket det räcker med en fuktig trasa med ett lätt rengöringsmedel för att avlägsna smuts, damm eller fläckar. Om det i din region finns många insekter som kommer in i huset på sommaren och spindlar som bor i utrymmena mellan fönster och väggar och spinner sina nät där året runt, bör rengöringen också utföras oftare.

Fönsterputsning bör ske oftare under den torra årstidensommaren, då damm lägger sig på glas och karm och bildar ett fast skikt som hindrar insyn och ljusinsläpp. På hösten, när det finns fukt i luften, lera skjuter ut under bilarnas hjul och vinden driver löv och skräp ut ur trädgården, kommer du också att sträcka dig efter rengöringstillbehören oftare. Tallpollen, till exempel, som är svårt att få bort från fönster, lämnar en klibbig gul film på glaset på våren som, om den inte tas bort, så småningom kommer att se ut som mocka. Det lönar sig inte att låta det sitta kvar länge, utan det är bättre att ta bort skogsresterna regelbundet.

Vad mer påverkar frekvensen av fönsterputsning? Förekomsten av husdjur spelar säkert en roll, eftersom de gillar att titta genom fönstren och lämnar mjölkiga ränder och regelbundna nosavtryck här och där. På hösten och vintern, å andra sidan, bestäms behovet av mer noggrant underhåll av fönsterelementen av förändringen i luftfuktighet och kondens. Du behöver inte nödvändigtvis använda rengöringsspray och skyddsmedel för underhåll, men kom ihåg att använda en trasa eller hushållspapper flera gånger i veckan för att avlägsna vattenansamlingar i hörnen och på tätningarna innan mögeltillväxt och inandning av mögelsporer av de boende uppstår. Det är också lämpligt att öppna fönstret regelbundet trots det kalla vädret.

Rengöring av fönster från insidan

Medan du kan städa upp och rengöra fönstren praktiskt taget när som helst under våren och sommaren, måste du vara lite mer försiktig när du rengör glasytor på vintern. Det viktigaste är att tajma rätt så att ett enkelt rengöringsjobb inte blir ett allvarligt problem, till exempel en krossad glasruta. När ska man rengöra fönster på vintern? Försök att välja dagar

  • lätt molniga, utan solsken, annars torkar den tvättade ytan snabbt och lämnar oönskade ränder och fläckar,
  • torra,
  • utan frost eller till och med med lätt frost.

Välj alltid vatten med rätt temperatur för fönsterputsning – det ska vara svalt, inte varmt. Din intuition skulle förmodligen säga att du helt enkelt ska hälla varmt vatten i en hink eller skål, men detta vatten fryser mycket snabbare på vintern än kallt vatten (vilket skapar Mpemba-effekten). Om du använder sådant vatten på en isig vindruta kommer temperaturen dessutom att stiga snabbt på en viss punkt på glaset, vilket ökar risken för skador.

Om du bestämmer dig för att rengöra vindrutan både in- och utvändigt när det redan har blivit betydligt kallare ute och rutorna är täckta av ett rejält dammlager, försök då att följa de regler som nämns ovan. Använd också användbara verktyg, t.ex. en automatisk skrapa med mjukt gummi, med vilken du kan ta bort överflödig vätska från ytan omedelbart efter applicering av rengöringsmedlet och torka den noggrant.

Har du inte en sådan enhet hemma? Inga problem, för det finns något som ersätter det perfekt. Använd en handskrapa eller en biltorkare för att ta bort vattnet från glaset och torka bort fina ränder med ett par nylonstrumpor eller strumpbyxor.

I november finns det fortfarande tid att förbereda hemmets fönster för julen genom att ge dem en grundlig rengöring från insidan av karmarna till tätningarna och glasets hörn. När du förbereder dig för rengöring, kontrollera väderprognosen i förväg. Om temperaturen håller sig över 0 °C finns det inget som hindrar att dina fönster skiner.

När jag testade olika sätt att rengöra och bättre skydda rutorna stötte jag på ett patent som gör det möjligt att applicera ett extra skyddsskikt på glaset. Det innebär att även vid kraftigt regn, som för med sig damm och smuts från taket, finns det inga spår av smutsigt vatten kvar på glaset. Torka försiktigt av den rengjorda rutan med en mikrofiberduk med lite glycerin – det här är den bästa och enklaste skyddsfilmen och dessutom en glansgaranti, du behöver bara applicera den försiktigt, polera glaset och du är klar.

Du kanske också gillar

Leave a Comment