Uppfriskande jackor och vinterkläder. De förblir rena och väldoftande utan att tvättas ofta

av admin

När jackor och andra vinterkläder har tagits fram ur garderobens djup eller ur förvaringsfacken är de inte längre de fräschaste. Men de behöver inte alltid tvättas, särskilt inte om du har gjort det innan du förvarade dem. För att återställa dina jackor och säsongsbetonade ytterkläder till deras behagliga lukt, mjukhet och fräschör, är allt du behöver denna enkla behandling. Det går inte bara snabbt, det är också miljövänligt – du använder inte vatten, du tillsätter inga kemikalier och ändå försvinner de oönskade lukterna.

Hur ofta ska man tvätta vinterjackor?

Höstkylan är en obestridlig föraning om vintern, som tvingar oss att omorganisera vår klädgarderob efter säsong. Lätta jackor ersätts av varma kappor, vars material kan ge oss värme och skydd mot bland annat ökad luftfuktighet och genomträngande vind. Men efter att ha legat längst ner i garderoben eller i en särskild behållare i många månader behöver vinterytterkläderna fräschas upp.

Det behöver inte alltid innebära att man tvättar dem i tvättmaskinen eller tar dem till tvätteriet, ibland räcker det med en enkel behandling för att få bort obehagliga lukter. Om du har rengjort kläderna noggrant innan du lägger in dem i garderoben, låtit dem torka ordentligt och vikt eller hängt upp dem i sina fodral enligt tillverkarens anvisningar, behöver du inte planera en stor tvätt innan du lägger in dem.

Undrar om det finns några strikta riktlinjer för hur ofta man ska tvätta vinterjackor? Mycket beror på vilket material de är tillverkade av och hur känsliga de är för smuts och svett. Vinterjackor och kappor av fleece, nylon och moderna tekniska tyger med membran kan tvättas i tvättmaskin enligt anvisningarna på etiketten, till och med flera gånger per säsong och obligatoriskt i slutet av säsongen. Det är viktigt att du håller ett öga på rätt parametrar, anpassade till materialets egenskaper:

  • ställ in en låg temperatur,
  • välj en låg hastighet,
  • ställ in programmet för skonsam tvätt eller uppfräschning av känsliga, syntetiska eller utomhuskläder med membran.

Ullplagg bör behandlas med större försiktighet och bör endast tvättas om de är mycket smutsiga och endast om de kemtvättas. Om en yllejacka eller yllekappa luktar illa är det bara att vädra ut den.

Denna enkla, mormorsaktiga metod att hänga ut jackor på en klädstreck i kylan är en absolut gamechanger för att fräscha upp vinterkläder – inget vatten används, inget tvättmedel appliceras och lukten av långvarig vistelse i garderoben försvinner. Men om du känner att din ulljacka, kappa eller fårskinnsfäll behöver tvättas, ta den till tvätteriet. En mer grundlig rengöring och underhåll före säsongen skadar inte och hjälper till att hålla fibrerna i gott skick längre.

Fräscha upp vinterkläderna

Det bästa sättet att få kläderna att lukta fräscht igen är att vädra dem. Det är en bra idé att använda den här metoden även efter tvätt, så att kläderna kan avdunsta jämnt och torka ordentligt. När kläderna torkas av vinden och höstsolen kommer de inte bara att dofta gott, utan de kommer också att behålla sin form och fiberstruktur när de torkas på en galge eller läggs platt på en handduk.

Ett modernt sätt att återställa vinterklädernas fräschör är att använda en ångrengörare. Den tar inte bara bort oönskade lukter, den desinficerar också kläderna och tar bort veck som orsakas av att de förvaras i soptunnor, lådor och lock. Du kommer att bli glad att veta att denna behandling rekommenderas för allergiker. Den är lämplig för både tekniska tyger och känsliga naturmaterial.

För att hålla dina kläder i utmärkt skick så länge som möjligt bör du också tänka på hur du förvarar dem:

  • välj galgar och lock i stället för behållare där jackor måste vikas och plattas till på ett onaturligt sätt,
  • förvara alltid tvättade och noggrant torkade kläder,
  • välj påsar och överdrag av andningsbara material istället för syntetmaterial,
  • lägg förfriskningspåsar med naturliga fibrer i behållare och omslag,
  • efter att ha tagit bort slitna kläder, häng upp dem för att lufta på en galge utanför fönstret, och hemma försök att inte hålla jackor tätt anförtrodda varandra under varandra.

Under säsongskläder, försök att lagra slitna jackor bredvid varandra istället för en ovanpå den andra, vilket bevarar utrymme för fri luftcirkulation. Foto: DonNichols/CanvaPro

Vilka dofter kan du använda? Lavendel, mynta, citrusolja och kryddnejlika tar hand om den obehagliga lukten som dina kläder har utsatts för. Välj inte syntetiska dofter, skörda lavendel i trädgården och torka den, likaså mynta, förbered citrus i köket genom att trä torkade fruktskivor på trådar, och krossa kryddnejlikor och lägg dem i jutepåsar som du placerar i garderoben. Då och då kan du också ställa en burk bakpulver i garderoben, som är utmärkt för att absorbera lukter från tätt packade kläder.

Du kanske också gillar

Leave a Comment