Rengöring av avlagringar och igensättningar från järnmunstycken på järnet. Det ursprungliga sättet att avlägsna rost och smuts

av admin

Ett smutsigt, klibbigt strykjärn med restmärken som du inte rengör regelbundet fungerar inte som det ska. Det kan också lämna fula märken på strykta tyger, skada dem och bränna dem. Ta reda på hur ofta du behöver avkalka ditt strykjärn och varför det finns flera sätt att rengöra din apparat. En av dem föreslogs av en vän, och jag trodde inte att en vanlig apoteksmedicin kunde ge så överraskande resultat – bara några gnuggningar och strykjärnet skiner som nytt.

Hur ofta behöver jag avkalka mitt strykjärn?

Färdiga rengöringsmedel löser lätt upp spår av mineralavlagringar eller tar bort brännmärken från strykjärnets värmeplatta, men det är inte alla som vill använda dem. Jag förstår detta mycket väl, och i flera år har jag försökt att bara använda ekoprodukter och produkter hemma vars sammansättning jag känner till, liksom deras effekt. Jag gör många själv, baserat på vanliga livsmedelsingredienser eller preparat som finns tillgängliga…. på apotek.

Det visar sig att några av de enkla, allmänt tillgängliga produkterna fungerar bättre på ett brett spektrum av smuts än många vätskor som är utformade för rengöring av svåra fläckar. Klibbiga fläckar och brännmärken på stryksulan, kalkavlagringar i ångöppningarna eller vattenavlagringar i behållaren bör avlägsnas regelbundet, annars kan apparaten inte fungera korrekt och ångutsläppet från hålen försämras.

Om du vill att ditt strykjärn ska hålla längre och stryka ut även stora veck bättre på tjockare, mindre flexibla tyger, måste du ta hand om det. Hur ofta behöver man avkalka strykjärnet? Vid regelbunden användning är en grundlig rengöring minst en gång varannan månad ett absolut måste. Om du stryker oftare och har en mängd olika tyger under foten, både naturliga och med olika blandningar, ska du öka avkalkningsfrekvensen till 1 behandling per månad. Helst ska du lägga till det på din månatliga grundliga rengöringslista direkt.

Hur man avkalkar sitt strykjärn – hemmetoder

Det finns så många viktiga sysslor som ska göras hemma som en del av din vanliga rengöringsrutin att du inte ens vill tänka på att lägga till dina sysslor längre? Ge då inte upp att avkalka ditt strykjärn, eftersom de klibbiga rester och brännmärken som finns kvar på det med tiden kommer att bilda ett lager som är svårt att ta bort – för det första blir det svårare och tar längre tid att rengöra, och för det andra kommer resterna som ständigt löses upp i värmen att fläcka och skada känsliga kläder.

Hur man avkalkar ett strykjärn hemma? Det finns åtminstone några effektiva metoder som gör att du kan ta bort inte bara kalkavlagringar och brännmärken utan också damm, pollen och fibrerna i strykta tyger som ackumuleras och klumpar ihop sig. Du kan ta bort smuts, klibbiga märken och ackumulerade mineralavlagringar:

  • från strykjärnets fot – med hjälp av tandkräm, en lösning av vit vinäger och vatten eller en måttligt tjock pasta av bakpulver;
  • från vattentanken – genom att fylla behållaren till 1/3 av sin kapacitet med en 1:3-lösning av vatten och vinäger, 1 del vinäger och 3 delar vatten; det är viktigt att ställa in strykjärnet på högsta effekt, vänta en stund tills plattan värms upp och skölj tanken genom att stryka med en gammal bomullsduk och generera ånga tills behållarens insida är helt tom;
  • från ångsprickorna – med hjälp av vit vinäger och bomullstops för att rengöra insidan av de små hålen av sediment som samlas där på några minuter.

Att ta bort avlagringar och skala från små sprickor blir lättare om du rengör vattentanken i förväg med en speciell lösning och passerar ångan genom munstyckena och sprickorna på foten. Foto Ablozhka/CanvaPro

Om kalk och smuts är ihållande är det värt att applicera en pasta av bakpulver eller en kökshandduk indränkt i en vinägerlösning på järnets fot. Det är en bra idé att gnugga bakpulverpastan lätt med en mjuk mikrofiberduk på strykjärnets kalla platta. Vänta ett tag tills åtgärden börjar verka. På samma sätt behöver vinägerlösningen lite tid för att lösa upp lagret av avlagringar, så blötlägg en kökshandduk i den, dra den över strykjärnets sula och torka av den efter några minuter med torrt papper eller en torr mikrofiberduk, vilket tar bort smutsen utan att skrubba.

Rengöring av igensatta strykjärnsmunstycken

Tilltäppta munstycken innebär att ångan som genereras inte kommer ut helt genom de avsedda hålen. En svagare ånga innebär större svårigheter att stryka mer krävande tyger. När munstyckena är igensatta kan dessutom vatten läcka ut ur hålen i stället för ånga. Om det dessutom har bildats kalkavlagringar på stryksulan och i strykjärnets skrymslen kan det leda till fula fläckar på tyget som stryks. Den enklaste metoden är att rengöra strykjärnets munstycken genom att skölja dem med ättikslösning, men innan du gör det bör du kontrollera att din apparat är godkänd för ättikslösning.

Kom ihåg att det inte räcker med att rengöra strykjärnets igensatta munstycken med het ånga, utan du måste också ta bort eventuella kalkrester från stryksulan och dess skrymslen och vrår. Det kan du göra med bakplåtspapper och lite salt. Strö kryddorna på ytan av papperet som du har brett ut i förväg, värm upp strykjärnet och stryk saltet i alla riktningar tills du torkar bort smutsen. Då försvinner inte bara kalkavlagringar utan även fläckar, rostmärken och andra grova avlagringar. Kom ihåg att salt kan klumpa ihop sig och komma in i större hål, så ha alltid en vinägerindränkt bomullspinne eller bomullspinnar till hands.

Ett extremt effektivt sätt att rengöra järn är med…. paracetamol. Läkemedlet finns på apoteket i form av brustabletter och är utmärkt för att ta bort smuts som klumpat ihop sig och lösa upp rostmärken från bränning. En vän sa till mig att först värma upp strykjärnet, lyfta det i handtaget och rengöra plattan och hålen med tabletten – ta tag i den med en längre kökstång eller pincett och gnugga smutsen tills tabletten löser upp sig . Efter bara några ögonblick och efter att hällen har svalnat bör kalkresterna kunna tas bort med en mjuk trasa och, viktigast av allt, utan ytterligare tidskrävande skrubbning.

Du kanske också gillar

Leave a Comment