Bananer är en av de mest populära frukterna som finns i polska butiker. Oavsett säsong kan du köpa dem på praktiskt taget alla försäljningsställen. De är också mycket hälsosamma och extremt mångsidiga i köket. Ta reda på vilka bananer som är bättre att äta – omogna eller övermogna.
Bananer – näringsmässiga egenskaper
Det finns cirka 90 kcal i 100 g bananer . Detta gör dem till en frukt med medelkalori, men de andra näringsegenskaperna som de ger kroppen bör inte förbises. Först och främst är de en källa till kolhydrater – i 100 g hittar du cirka 22 g sockerarter. I samma mängd frukt finns det bara 1 g protein och en spårmängd fetter. Framför allt är bananer en utmärkt källa till kalium (så mycket som 360 mg i 100 g), liksom fosfor, jod, magnesium, kalcium och vitaminer (A, B6, C, E och K). Trots att de är relativt höga i kalorier kan de vara allierade under en viktminskningsdiet eftersom de påskyndar ämnesomsättningen.
Vilka bananer är bättre att äta?
När vi går till affären kan vi dock bli ganska förvånade när vi står vid hyllan med bananer. Saken är den att du oftast hittar både gröna, omogna bananer och mogna med svarta fläckar. Vilken ska jag välja i det här fallet? Det finns ett mycket universellt svar på denna fråga: det beror på. På vad då? Först och främst på vilken smak av bananer du gillar, och för det andra på vad du förväntar dig av att äta dem. Framför allt har omogna bananer ett lägre glykemiskt index (60 GI) än mogna (70 GI).
Denna förändring beror på att stärkelsen i den gröna bananen omvandlas till enkla sockerarter under mognaden. Om vi inte vill orsaka en plötslig ökning av blodsockernivån bör vi äta omogna bananer. Om vi å andra sidan vill höja sockernivån i kroppen (t.ex. under en stor fysisk ansträngning) är det bäst att använda mogen frukt. Oavsett vad vi väljer – mogna eller omogna – är bananer bra i köket för att göra smoothies, havregrynsgröt eller bananbröd.