Kalkavlagringar i vattenkokaren är ett gissel i många hem. Regelbunden användning av apparaten orsakar kalcium- och magnesiumavlagringar som förstör smaken på dryckerna. Finns det ett effektivt sätt att undvika detta problem? Det finns ett trick som få människor känner till.
Kalkavlagringar i vattenkokaren är resultatet av hårt vatten – ett fenomen som är vanligt i många regioner. Detta vatten innehåller höga koncentrationer av kalcium och magnesium. Vid upphettning fälls elementen ut och lägger sig i botten av vattenkokaren. Även om de inte skadar hälsan, påverkar de utan tvekan smaken på varma drycker och kan förkorta apparatens livslängd.
Att bekämpa kalkavlagringar i vattenkokaren behöver inte alltid innebära att man måste ta till specialkemikalier. Använd i stället billiga produkter från köket. Det kan också vara bra att veta hur du förebygger kalkavlagringar i vattenkokaren.
Naturliga metoder för att avkalka din vattenkokare
Vinäger är en av de äldsta och mest populära huskurerna. Allt du behöver göra är att hälla en kopp vinäger i din vattenkokare, fylla på med vatten, koka upp och låta stå i en timme. Efter att ha sköljt vattenkokaren kan vi njuta av dess renhet.
En annan välkänd metod är att använda citronsyra. Häll kallt vatten över botten av vattenkokaren (varmt vatten skulle fälla ut kalciumcitrat, som är svårt att ta bort) och häll i tre teskedar. Efter 20 minuter kan du skölja vattenkokaren och njuta av dess renhet.
Hur förebygger man kalkavlagringar?
Hur håller du din vattenkokare ren och fri från kalkavlagringar? Ett smart och lite känt knep är att lägga en kökstråd inuti den . Det är på denna som kalken kommer att sätta sig.
Kom dock ihåg att du måste diska den regelbundet under kranen och byta ut den mot en ny då och då. Att avkalka vattenkokaren kommer inte längre att vara en obehaglig syssla.