Färska tranbär kommer ut i butikerna i november. Det är en perfekt tid att göra en hemlagad sylt som du kan använda till exempel till julpatén. Det tar ett tag att tillaga och kräver inga komplicerade moment.
Tranbär är syrliga när man biter i dem, men rätt tillagade eller skickligt kombinerade med t.ex. mango är de en fröjd för ögat. Även om vi tills nyligen bara förknippade tranbär med medicin, och för våra förfäder även med citron för de fattiga, får tranbär allt fler fans. Inte bara i form av sylt till kött och ostar, de har varit kända i Europa och Nordamerika i tusentals år. Även om vi hade en inhemsk sort på den gamla kontinenten var det först den amerikanska sorten som importerades efter 1820 som blev populär i Europa. I Polen är den storfruktiga sorten från utlandet också den mest populära, men lingonet blir mer och mer populärt.
Tranbär på burk bättre än från affären. Ett enkelt sätt att göra läcker sylt
Större delen av året köper vi torkad frukt i affären eller i form av sylt. Vi lägger till torkade i sallader, kakor, fyller äpplen och bakar hemgjorda barer. Vi kan också kasta några i en kompott eller laga dem till en kisel. Det är också värt att förbereda både gelén och kompotten från färsk frukt som dyker upp i butikerna i november. De kan också användas för att göra hemlagad sylt. Värm upp frukten med lite vatten och smör, tillsätt honung och kryddor (kanel, kardemumma, ingefära, kryddnejlika). Stek tills du får rätt konsistens. Hela rätten kan kryddas med chilipeppar. Tranbär kompletterar perfekt smaken av salta och söta rätter. Det passar bra till kött, fisk och grönsaker. Det kan också användas som sås, i kombination med senap eller pepparrot. Färsk frukt är perfekt till en vintermaräng med mascarponeostkräm. Tillsätt bara några syrliga röda bollar i krämen för att balansera den söta smaken.
Tranbär bra för din hälsa. Vilka egenskaper har det?
Tranbär är en allierad i kampen mot urinvägssjukdomar, men inte bara. Dessa oansenliga bär innehåller immunitetsförstärkande C-vitamin. Dessutom: vitamin E (anticancereffekt, används regelbundet för att fördröja effekterna av organismens åldrande), vitamin K (ansvarar för korrekt blodkoagulering), fytonäringsämnen (förhindrar urinvägsinfektioner) mangan (antioxidant effekt), koppar (säkerställer korrekt tillväxt och utveckling av organismen), polyfenoler (minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar och diabetes, sänker blodtrycket, hjälper till att lindra inflammation). Färska tranbär består huvudsakligen av vatten och är kalorifattiga 100 g frukt har cirka 46 kcal. Mycket mer kalorier finns i sylt, särskilt färdigköpta butiker. Ett mycket bättre alternativ är att förbereda det själv. Då kan du kontrollera mängden sötningsmedel.