Ett enkelt knep gör brysselkålen särskilt god

av admin

När det blir kallt ute kan man göra sig riktigt hemmastadd med tröstmat. Brysselkål är särskilt bra för detta. För att du inte ska behöva tillbringa för lång tid i köket förklarar vi hur du bäst tillagar dessa små buketter.

Brysselkål: vad du behöver tänka på när du köper dem

När du står framför grönsakshyllan i snabbköpet kan du känna igen de bästa brysselkålen genom att de är fasta, gröna och fläckfria. Då är din brysselkål särskilt färsk.

Så här förbereder du brysselkålen

  1. Ta bort stjälken och de yttre bladen från brysselkålen. Tvätta sedan buketterna.
  2. Skär en halv centimeter tvärs över toppen av brysselkålen med en kniv. Detta säkerställer att grönsakerna tillagas jämnt. Federal Center for Nutrition (BZfE) rekommenderar detta.
  3. Grönsakerna smakar bäst om du kokar dem i cirka åtta minuter i lite saltat vatten, vegetabilisk olja eller grönsaksbuljong.

Förbereda brysselkål i ugnen

  1. Skär groddarna i hälften, kasta i lite olivolja och krydda med salt och peppar.
  2. Sprid sedan på bakplåten och baka i en förvärmd ugn i tio minuter vid 170 graders varmluft.

Tips för förvaring och frysning av brysselkål

Om du inte kan använda brysselkål omedelbart är det bäst att lägga dem i en plastpåse eller behållare. Även om de är inslagna i en fuktig kökshandduk håller sig brysselkålen fräsch i några dagar i kylskåpets grönsaksfack.

Om du vill frysa grönsakerna bör du blanchera brysselkålen i kokande vatten i tre minuter och sedan släcka dem i isvatten.

Töm dem sedan väl och förfrys dem på en bricka i frysen i 30 minuter. Först då lägger du den kylda kålen i en behållare och fryser den ordentligt.

Du kanske också gillar

Leave a Comment