När det blir kallt ute kan man göra sig riktigt hemmastadd med tröstmat. Brysselkål är särskilt bra för detta. För att du inte ska behöva tillbringa för lång tid i köket förklarar vi hur du bäst tillagar dessa små buketter.
Brysselkål: vad du behöver tänka på när du köper dem
När du står framför grönsakshyllan i snabbköpet kan du känna igen de bästa brysselkålen genom att de är fasta, gröna och fläckfria. Då är din brysselkål särskilt färsk.
Så här förbereder du brysselkålen
- Ta bort stjälken och de yttre bladen från brysselkålen. Tvätta sedan buketterna.
- Skär en halv centimeter tvärs över toppen av brysselkålen med en kniv. Detta säkerställer att grönsakerna tillagas jämnt. Federal Center for Nutrition (BZfE) rekommenderar detta.
- Grönsakerna smakar bäst om du kokar dem i cirka åtta minuter i lite saltat vatten, vegetabilisk olja eller grönsaksbuljong.
Förbereda brysselkål i ugnen
- Skär groddarna i hälften, kasta i lite olivolja och krydda med salt och peppar.
- Sprid sedan på bakplåten och baka i en förvärmd ugn i tio minuter vid 170 graders varmluft.
Tips för förvaring och frysning av brysselkål
Om du inte kan använda brysselkål omedelbart är det bäst att lägga dem i en plastpåse eller behållare. Även om de är inslagna i en fuktig kökshandduk håller sig brysselkålen fräsch i några dagar i kylskåpets grönsaksfack.
Om du vill frysa grönsakerna bör du blanchera brysselkålen i kokande vatten i tre minuter och sedan släcka dem i isvatten.
Töm dem sedan väl och förfrys dem på en bricka i frysen i 30 minuter. Först då lägger du den kylda kålen i en behållare och fryser den ordentligt.